tiistai 28. heinäkuuta 2009

Painovirhepaholainen

Miltä musta tuntuu katsoa yöllä Pavarotin konserttia ilman ääntä toisten nukkuessa viereisessä huoneessa. Sitä voi kuvailla vain mututietona. Minussa ei muuta tietoa olekaan kuin mutua. En lue ääneen sähköpostia. Kun siitä kirjoitan, saa painovirhepaholainen aikaan kirjoitusvirheen, mikä johtaa sanataiteessa kiehtovaan alueeseen "taide ja taudit". Private krankenversicherung: Ende der klassischen Arztpraxis? Simultaani hakee sanalle Art(ist)praxis vastinparia Arztpraxis lopputulos mutuna "taide ja taudit". 

On mies ja poika, joka sanoo miestä isäkseen. Mihinkä sähköinen passi tunnistetietoineen perustaa isyyden, jos äidin antama sähköinen matkustuslupa henkilötunnuksineen isän kanssa ei riitä lähtöselvityksessä. Vaaditaan syntymätodistus, joka johtaa alkutekijöihin siittämishetkestä. Suomen kansalaisuus myönnettiin suurelle joukolle venäläisiä. Meillä on ydinperhe hukassa. 
Olin omaishoitajatyttärenä toissijainen tuhlaajasisaren jättämän lesken suhteen. Isän eläessä pyysin leskeä luopumaan kuolinpesäosuudesta vanhempieni osakkeeseen. Mutta vastaus oli odotettu: Miksipä minä luopuisin. Hän on äidinkuolinpesässä 1/8 kuolinpesän omistaja meidän 7/8 elossa olevien sisarusten kanssa. Yhteiskunta on muuttanut perimysjärjestyksen ulkopuolisen perijän tullessa ensisijaiseksi ja ydinperheen perijät ovat toisijaiset perilliset lesken kuolemaan asti. 

Elämän ehtoopuoli on mielenkiintoinen, kun neljääs ukkaasi kunnioittamisineen on päättynyt ja lupaus kauanelämisestä alkaa piäsnuatikoiden harjoitellessa lapsellisina omakohtaista vanhuutta. Siinä laki poikineen sorvataan uusiksi. Sosiaalijohtaja kehui virassaan, että he lapset hoitavat ulkokuntalaisen isänsä ja maksavat vielä tarvittavan hoitajan. Tähän totesin: 
- Sinun isän hoidolla ja minun isän hoidolla ei ole keskenään mitään tekoa. 
Sosiaalijohtaja lisäsi omaa omaisuuttaan lupaamalla lähihoitajalle kunnassa työpaikan, jos rantatontti siirtyisi sosiaalijohtajalle. Voin vain kuvitella, kuinka monen rantatontin arvoinen olen itse ollut kouluajoista lähtien. 

Olin jo 18 v, kun Saunaniemen koulupiiri sai koulurakennuksen. Nyt se juhlii 50. syntymäpäiväänsä tyhjillään. On tullut kutsu, mutta jätän väliin kuin slummien miljonääri. Minulle syntymäkuntani anti on 5 luokkaa kansakoulua epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan maalaistalojen tuvissa ja kamareissa. Siinä on ollut luksusta, joka mahdollisti hautaan asti jatkuvan opintieni Syntisenlaulunmaassa. Siihen mahtuu rahanpuutetta, mutta vielä enemmän järjenköyhyyttä. Jos syntymälahjaksi ei ole kuin lusikalla saanut, niin ei voi kapustalla vaatia. Kuinka omaishoidolla edellisen laman aikana isästäni tuli kuoltuansa miljonääri ja minusta miljoonaperijätär. Samaistun slummien miljonääriin, joka osallistui "haluatko miljonääriksi" -kilpailuun. Kilpailun järjestäjällä ei ollut rahaa maksaa voittosummaa. Siksi häntä kidutettiin, että tunnustaisi vilppinsä kilpailussa. Saman joutuu kokemaan omaishoitaja säästäessään yhteiskunnan rahoja. 

Ajankohtaista kuitenkin on vaalirahasotku. Sen paljastaa runoroskiksen lehtikeräykseen heitetyt pankkitositteet vaalirahoista. Kaatopaikkajäte paljasti nuoren Tuhkimon koko maallisen omaisuuden, joka kerättiin muovipussiin rahoineen, huumeineen ja lukollisine kassalippaineen.

Ei kommentteja: